Fryksdalsmoran – då och nu

Ida växte upp på Sahlströmsgården, utanför Torsby. Pappan var ”sträng” och ville att Ida skulle stanna på gården. Hon hade konstnärsdrömmar och då pappan förbjöd henne att gifta sig med sin kärlek, August Nilsson, tog Ida helt sonika sitt pick och pack och flyttade till Stockholm. 1903 gifte hon sig med sin August utan faderns välsignelse. Idag över 100 år senare kliver Maria Amneteg in som arrendator och hennes liv har många likheter med Idas.

 Ja, egensinnad och kreativ var hon och kom att bli vida känd som ”Fryksdalsmora” – berättare av historier på Fryksdalsmål på Skansen. Ofta uppträdde hon med Calle Jularbo, känd dragspelsvirtuos. Hon blev också känd för sina vackra textilier och sysselsatte ett stort antal väverskor i sin hembygd.

Ida längtar hem – KÖPER SILLEGÅRDEN

Hemlängtan blev dock för stark och efter ett tags förhandlande fick hon och August köpa Sillegårdsbrunns Varmbadhus och byggde 1915 den vackra matsalen i fornnordisk stil. I enlighet med Idas livssyn och vilja samsades friherrinnor, arbetarhustrur, amiraler, bönder, direktörer och kvarnarbetare kring borden. Selma Lagerlöf var också en återkommande gäst. Sillegården blev vida känd för sin goda mat och hit färdades folk långväga ifrån. De kom ofta med Fryksdalsbanans rälsbuss vars närmaste station ligger några minuters promenad bort.

Maria längtar hem – arrendera Sillegården

När jag läste historien om Ida kände jag igen mig själv nästan som Fryksdalsmora 2.0. Det bor en rebell i mig också. Jag flyttade också från mitt föräldrahem i Torsby för att inte behöva ta hand om familjeföretaget.  Livet har sedan fört mig till olika platser och olika yrken. Jag är en entreprenör och konceptör och genom min samlade kunskap och erfarenhet kändes det helt naturligt att arrendera Sillegården när möjligheten dök upp. Jag har drivit butik, värdshus, café, lanthandel och jag har jobbat med artister och musikkoncept och till ”vardags” driver jag en reklambyrå i Stockholm. Men under sommaren kommer jag självklart bo i Västra Ämtervik. Vi ses i sommar där mat, musik och möten skall stråla samman i den sagolika miljön som Sillegården är. Och du, tänk miljösmart! Ta tåget hit!

Välkomna!
Maria Amneteg