Prolog - Hampus Eriksson

4 juni, 18:00 - 27 juni, 17:00

Sillegården visar Hampus Erikssons utforskande elevarbeten från tiden på Kyrkeruds Folkhögskola där han blivit ett uppskattat namn. Skapandeprocessen började dock i tidiga år när teckningarna lät honom tränga in i andra världar där lugnet rådde. I vuxen ålder återkommer Hampus till konsten där vi får följa honom i flera tekniker där ljuset och naturen har en central roll och vilar i en mystik som lyfter verken i flera dimensioner.

 

Bakgrund:
Född två stenkast bort från Sillegården fann jag tidigt konsten som en lugn oas och en dörr till andra världar. Men annat slet i en. Efter studier på Mediaprogrammet, arbete i Norge, och tillbaka i Värmland som biluthyrare så hittade jag tillbaka till skapandet på Kyrkeruds folkhögskola 2019.

Jag kom själsligt rätt utmärglad till Kyrkeud men fann ett sammanhang där jag sköts tillbaka i barndomens flödande process. Vi var ett samling människor som varit i sina bubblor, som nu uppgick i en större bubbla. Den första tiden präglades av stilleben där ljuset tidigt fångade mitt intresse. Ljuset som bärare av kraft, alltings nödvändighet och så mystiskt overkligt att jag bara måste känna dess hissnande botten med blyerts och kol. Just så funkar konstens magiska sida – att skissa ljuset med kolkrita.

Oljan kom. Hus trädde fram, perspektiven djupnade och naturen befolkades. Ljuset spjälkades nu i sina färger. Färgläran gjorde att jag även började experimentera med abstrakta former för att hitta balanser och spänningar. Spelet mellan ljus och skugga och valörerna däremellan är numera drivkraften i mitt skapande där jag också söker en känsla i mina bilder, där betraktaren ska sugas in och känna sig ett med konstverket, känna dess djup, riktning och väsen.

I sökandet efter den dånande verkligheten är jag ännu i början och det är därför utställningen här kallas Prolog. Välkommen in en konstnärs resa i teknik, motiv och i uppdraget att ge världen liv. 
Hampus Eriksson

 

Priser

Fri entré
DELA
Om oss Historien Boende Aktiviteter Restaurang Bröllop & Fest Butiken Eventkalender Sahlströmsgården Galleri