Sällskapsrummet

”Textila spår”

23 juni – 11 augusti

Öppettider: Alla dagar kl. 11-17.

Under sommaren 2016 satte vi upp utställningen ”Älskade Mönster” Målhammar galleri. Utställningen blev mycket välbesökt och uppskattad, och sattes upp igen på Antikmässan 2017.
2018 har gjorde vi en ny utställning, ”Textila spår”. Utställningen visades på Antikmässan 2018 och under sommaren 2018 visades den på Målhammar galleri.

Vår önskan och intention med utställningen Textila spår är att öka intresset för textil formgivning och hantverk och bidra till att minska slöseri med textilier. Vi vill inspirera till att handla kvalitet som håller, och att lära människor att vårda och ta hand om sina plagg och textilier.

Textila spår är lite mer lekfull än utställningen ”Älskade mönster” som fokuserade på textil formgivning under 1900-talets glansperiod för svensk och finsk textilindustri. Textila spår fokuserar mer på kläder och mode under 1900-talet, från 40-talets sparsamhet och lapp- och lagningstekniker till 1970-talets politiska mode.

Vi visar en stor samling plagg från hela 1900-talet, allt från hemsytt till haute couture.

Kom och se ett stort urval av bland andra Bohus Stickning, Märthaskolan, Katja of Sweden och Marimekko.

Det kommer att anordnas flera föreläsningar och workshops under utställningstiden på temat återbruk, materialvård, hantverk och hållbar konsumtion inom textil. Vi fokuserar på att bidra till ett kunskapshöjande, ökat engagemang och ge verktyg för att skapa en mer hållbar textil och modekonsumtion.

Föreläsningar – 100 kr  Entré utställning – 50 kr

23 juni kl. 14.00
”Hemsytt-konfektion-couture”
Margareta Backström Öberg berättar om utställningens plagg och historien bakom: vem sydde? Var köptes de? Vilka bar dem? Och varför finns det bara stora kedjor som HM idag?

30 juni kl. 14.00
Miriam Parkman
”Ebba von Eckermann-Ripsa”
1950 reser Ebba von Eckermann med sin man Erik till USA. Med en begagnad Plymounth kör de kust till kust och säljer in ”the weaving countess” – handvävda plädar gjorda i byn Ripsa, Sörmland. Den första leveransen á ett dussin säljer slut direkt på Mc Cutcheon´s i Chicago och succén är ett faktum. Mellan 1950-1980-talen etablerar Ebba något så unikt som ett handvävt lyxmärke i Sverige, som ändå lyckas hålla en så pass genuin image att busslaster besöker Ripsa varje sommar. Hemvävt, handvävt – handgjort och unikt – kom och lyssna på den fascinerade historien om en av Sveriges mest framgångsrika kvinnliga entreprenören, klädd i handvävt och lurex!
Miriam Parkman är nutida handvävare och textilkonstnär, med stor kunskap om och passion för 1930-1960-talsestetik och svensk designhistoria. Hon är medlem i Studio Supersju, framtidens vävgrupp.
Tack till Leader Växtlust Värmland.

14 juli kl. 14.00 (ca 1,5-2 timmar)
Eva Karlsson
Föreläsning/workshop passform och mönsterförändringar.
”Sömnad ett sätt att leva”

21 juli kl. 14.00 (ca 1,5-2 timmar)
Leili Mänder
Workshop i Sashiko: en synlig lagningsteknik från Japan.
Max 10 deltagare. Anmäl till info@sillegarden.se
FULLBOKAT!

28 juli kl. 14.00
Maria Jernkvist
”Stobo en bordglömd svensk mönsterskatt 1954-1964”

Varmt välkomna!